فناوری و تکنولوژی جدا از تاثیرات مثبتی که بر روی زندگی افراد خواهند داشت ممکن است اثرات منفی نیز در برخی مسائل داشته باشند. یکی از آسیبپذیرترین اقشار یک جامعه را میتوان نوجوانان و جوانان به حساب آورد و جالب آن است که این قشر علاقه بسیار زیادی نسبت به فناوری و تکنولوژی از خود نشان میدهند و همین مسئله میتواند اثرات بسیار مخربی را در کنار منافع آن ایجاد نماید. تکنولوژی و فناوری به این منظور وارد زندگیها شدهاند که بتوانند راحتی به ارمغان بیاورند اما اگر قرار باشد به دلیل استفاده نادرست به انسان آسیب بزند مسلما باید به فکر چارهجویی بود. در این مقاله قصد داریم تا به آسیبهای فناوری بر نوجوانان بپردازیم.
آسیبهای فناوری بر نوجوانان و بررسی آن
یک گیاه و یا درخت را در نظر بگیرید و متوجه میشوید که یک باغبان برای آنکه بخواهد کاری کند تا این درخت رشد خوبی داشته باشد لازم است چه سختیهایی را متحمل شود، نوجوانان نیز همانند این درخت بوده و در صورتی که به موقع آموزشهای لازم را نبینند مسلما اتفاقات ناگواری برایشان خواهد اُفتاد.
اگر بخواهیم به آسیبهای فناوری بر نوجوانان بپردازیم ابتدا لازم است تا بحثی را در رابطه با شبکههای اجتماعی باز نماییم. همانطور که همگان استحضار دارید؛ امروزه بر حسب پیشرفت تکنولوژی و وسعت گرفتن دنیای ارتباطات شرکتهای بزرگی وارد عمل شدهاند و با راهاندازی شبکههای اجتماعی قصد دارند تا برای خود نام و نشانی را به دست آورند، البته برخی از آنها تا حد زیادی به این مهم دست یافتهاند.
بررسی برنامه اینستاگرام و تلگرام
برنامههایی همچون اینستاگرام و تلگرام که هم اکنون در کشور ایران دارای کاربران بسیار زیادی هستند میتوانند خطرات زیادی را برای هم وطنان ما به ویژه قشر نوجوان و جوان ایجاد نمایند. برنامههایی از این دست و به ویژه اینستاگرام برگرفته شده از فرهنگ غربی بوده و مسلما با فرهنگ غنی کشور ایران تفاوتهای زیادی خواهد داشت، البته در این برنامه هستند تعداد بیشماری که به درستی در حال کسب درآمد و یا کارهای هنری میباشند اما باید در نظر داشت که عدهای نیز در حال آسیب دیدن از آن میباشند، دلیل آن نیز بسیار مشخص است زیرا راه استفاده و برخورد با چنین فضاهایی را به درستی ندانسته و یا آموزش ندیدهاند. در صورتیکه آموزشهای درستی به نوجوانان و جوانان ارائه نشود مسلما آسیبهای فراوانی را متحمل خواهند شد. بسیاری از این قبیل مسائل را میتوان با برگزاری کلاسهای آموزشی در مدارس رفع کرد و همچنین با ارائه اطلاعات گسترده نقش تکنولوژی و فناوری بر توسعه نوجوان را طوری آماده نمود که در آینده به سمت جنبههای مثبت آن بروند و نسبت به مسائل و جنبههای منفی کوچکترین رغبتی از خود نشان ندهند، انجام این کار تنها نیازمند برنامهریزی و داشتن یک طرح درست مدیریتی است. یکی دیگر از آسیبهای فناوری بر نوجوانان را میتوان کار کردن زیاد و یا به عبارتی حضور طولانیمدت در این فضا دانست.
فناوری و تاثیرات آن بر روابط اجتماعی
بر اساس آزمایشات بسیاری که صورت گرفته مشخص شده است کسانی که مدام به گوشیهای هوشمندشان چسبیدهاند از سطح بسیار پایین ارتباطات اجتماعی برخوردار هستند، لازم است تا این مسئله بسیار مهم تلقی شود زیرا مگر امکان دارد ارتباطات اجتماعی برای کسی مهم نباشد، آیا ممکن است فردی بتواند صرفا با بودن در فضای اینترنتی به زندگی خود ادامه دهد، این موارد را باید ریشهیابی و حل کرد. محققان دانشگاه گرجستان در ایالات متحده آمریکا طی چند سال موفق شدند تا بیش از یک میلیون نوجوان و جوان این کشور را مورد بررسی و آزمایش قرار دهند، انجام چنین آزمایشاتی نتایج بسیار خوبی را رقم زد که در ادامه مورد بررسی قرار خواهیم داد. محققان دانشگاه گرجستان تحقیقاتشان را بر روی دانشجویان نیز انجام دادند، عمده سوالات مطرح شده در رابطه با میزان کارکرد روزانه افراد با محصولات دیجیتال و همچنین میزان روابط اجتماعی آنها بوده است، همانطور که میدانید این موارد موضوعات کلی مقاله به حساب میآیند. بر اساس تحقیقات صورت گرفته مشخص شده است آن دسته از جوانان و نوجوانانی که گرایش به استفاده از تکنولوژی و فناوریهای مدرن دارند نسبت به جوانانی که بیشتر وقت خود را با ورزش، مطالعه کتاب و مجلات میگذرانند از سطح روابط اجتماعی پایینتری برخوردارند و این مسئله به هیچ عنوان نمیتواند برای آینده آنها مفید باشد، در صورتی که این روند مدیریت نشود قطعا دچار مشکلاتی خواهند شد.
خوشبختترین افراد از دید محققان
همراهان مجله اینترنتی پارسی وان محققان معتقدند که خوشبختترین افراد کسانی هستند که روزانه کمتر از یک ساعت با گوشیهای هوشمند و یا هرگونه وسیله دیجیتالی ارتباط داشته باشند. بر اساس اطلاعات موجود از گروههای مشابه در سالهای 1990 میتوان فهمید که جوانان و نوجوانان این دهه تاثیرات بسیار منفی را از پیشرفت تکنولوژی و استفاده نادرست آن متحمل شدهاند. در دهههای پیشین و نه چندان دور، بیشتر وقت جوانان و نوجوانان برای تفریح، ورزش و گشت و گذار در مناطق کوهستانی و دیدنی میگذشت اما امروز به لطف پیشرفت فناوری و تکنولوژی تمامی این موارد وارد یک قاب به نام گوشیهای هوشمند شدهاند، با ورود این ابزار حتی برای انجام برخی از کارها نیاز به خروج از خانه هم وجود نداشته و تمامی این مسائل موجب شده تا برخوردهای اجتماعی تا حد زیادی نیز کاهش یابد و جوامع را رو به انزوا ببرد.
تاثیرات فناوری از سال 2012 تا 2016
بر اساس اطلاعات موجود از آزمایشات گوناگون میتوان سالهای 2012 تا 2016 را زمانی عنوان کرد که بیشترین تاثیرات و آسیبهای فناوری بر نوجوانان و جوانان وارد شده است. این مسئله دور از ذهن هم نمیباشد زیرا در این سالها بیشترین گوشیهای هوشمند، آن هم با امکانات بسیار زیاد توسط شرکتهای مختلف وارد بازار شدهاند و دلیل دیگر آن نیز ناتوانی والدین در برابر اجرا نکردن خواستههای فرزندانشان است. در این دوره با توجه به پیشرفت تکنولوژی و حتی تحت تاثیر قرار دادن مسائل آموزشی، دیگر نمیتوان فرزندان را از داشتن گوشیهای هوشمند دور کرد و ناخواسته باید به مطالبه آنها در این زمینه پاسخ مثبت داد اما نکتهای که نباید از آن غافل شویم و در گذشته اشارهای نیز به آن داشتیم مسئله آموزش است، باید این موضوع را در کنار تکنولوژی به نوجوانان و جوانان ارائه دهیم. آیا شما مواردی را در رابطه با ارائه آموزشهای لازم به جوانان و نوجوانان در ذهن دارید؟
منبع: https://www.parsi1.com