قوس کمر با نام علمی لردوزیس یک خمیدگی طبیعی در بدن است که اگر انحنای آن بیشتر از حد شود برای شخص مشکلاتی پیش می آورد. قوس کمر اگر خیلی جدی نباشد با فیزیوتراپی و ورزش درمان می شود. اما گاهی وقتها مساله جدی تر است و پزشک روشهای دیگری مانند جراحی را تجویز می کند. در این بخش درباره علت، علایم و روشهای درمان قوس کمر اطلاعاتی را تقدیم می کنیم.
قوس کمر یا لردوزیس چیست؟
به گزارش مجله اینترنتی پارسی وان ستوان فقرات همه کمی در قسمت گردن، بالای کمر و پایین کمر خمیدگی دارد. این خمیدگیها که باعث به وجود آمدن شکل S در ستون فقرات میشوند، به بدن شما کمک می کند تا بتوانید ضرب را تحمل کنید، وزن سر را تحمل کنید، سر و لگن شما هم تراز باشند، با انعطاف راه بروید و … .
این خمیدگی ها اگر در حد نرمال باشد طبیعی است. اما اگر بیش از حد به سمت داخل برود، به آن قوس کمر یا لردوزیس گفته می شود. قوس کمر موجب فشار زیاد روی ستون فقرات شده و درد و ناراحتی را در بر دارد. این مشکل باید زودتر درمان شود، وگرنه شدید شده و روی توانایی حرکت شما تاثیر خواهد گذاشت.
درمان قوس کمر بستگی به این دارد که چه قدر شدید بوده و علت آن چه باشد. اگر وقتی به سمت جلو خم میشوید خمیدگی پایین کمر شما خودش از بین میرود، خیلی جای نگرانی نیست. در این موارد با فیزیوتراپی و ورزشهای روزانه مشکل تان حل می شود. اما اگر وقتی به جلو خم میشوید، خمیدگی سر جایش باقی میماند باید به پزشک مراجعه کنید تا روشهای درمان را برای شما توضیح دهد.
علت قوس کمر
لردوزیس یا قوس کمر علل مختلفی داشته و میتواند برای افراد در هر سنی اتفاق بیفتد. شرایط و عوامل خاصی میتوانند خطر ابتلا به لردوزیس را افزایش دهند. از علل ایجاد قوس کمر میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
اسپوندیلولیستزیس (لغرش مهره):
اسپوندیلولیستزیس وضعیتی در ستون مهره است که در آن یک مهره به سمت جلو و بر روی یک مهره زیرین رانده میشود. معمولاً با تراپی یا جراحی قابل درمان است.
آکندروپلازی:
آکندروپلازی یکی از رایجترین انواع کوتولگی است و میتواند از علل قوس کمر باشد.
پوکی استخوان:
پوکی استخوان هم یک علت قوس کمر و یک بیماری استخوانی است که در آن حجم استخوان تحلیل میرود و خطر شکستگی استخوان بیشتر میشود.
استئوسارکوما:
استئوسارکوما یک نوع سرطان استخوان است که معمولاً در استخوان قلم پا نزدیک زانو یا در استخوان بالای بازو نزدیک شانه رشد میکند.
بیماری چاقی:
بیماری چاقی خطر ابتلا به بیماریهای شدیدتر مانند دیابت نوع ۲، بیماری قلبی و سرطان را افزایش میده و میتواند یک علت قوس کمر باشد.
علائم قوس کمر
درد ماهیچهای رایج ترین علائم قوس کمر است. وقتی ستون مهره شما به شکل غیرطبیعی خم میشود، عضلههای شما در جهات مختلفی کشیده شده و اسپاسم یا گرفتگی را در بر دارد. اگر لردوزیس گردنی داشته باشید، این درد ممکن است به گردن، شانه و بالای کمر شما نیز کشیده شود. ممکن است سختی حرکت دادن گردن و پایین کمر را نیز تجربه کنید. میتوانید با دراز کشیدن روی یک سطح صاف و چک کردن خمیدگی بین گردن و زمین این وضعیت را چک کنید. اگر بتوانید راحت دست خود را بین آن فضا ببرید ممکن است به لردوزیس مبتلا باشید. از دیگر علائم آن میتوان به بی حسی، مور مور شدن، دردهایی به شکل شوک الکتریکی، عدم کنترل روی مثانه، داشتن سختی در کنترل ماهیچه و … اشاره کرد.
انواع قوس کمر
لردوزیس در پایین کمر
انحنای ستون فقرات در پایین کمر یا در مهرههای کمری یکی از انواع قوس کمر است. برای چک کردن این وضعیت میتوانید روی یک سطح صاف به پشت بخوابید. اگر نتوانستید بدون اضافه آوردن فضای زیادی، دست خود را از زیر پایین کمر رد کنید، ممکنست این مشکل را داشته باشید. اگر خمیدگی بیش از حد باشد، یک قوس به شکل C وقتی میایستید، قابل رویت است. و از نیم رخ، شکم و باسن آنها بیرون میزند.
لردوزیس گردنی
در یک ستون مهره سالم، گردن شما باید مانند یک C خیلی عریض که خمیدگی آن به پشت گردن شما اشاره میکند، به نظر برسد. لردوزیس گردنی موقعی است که ناحیه گردن آنقدری که باید، خم نمیشود. به عبارت بهتر:
خمیدگی بیش از حد وجود دارد.
خمیدگی در جهت اشتباهی است که به آن لردوزیس گردنی معکوس میگویند.
خمیدگی به سمت راست است.
خمیدگی به سمت چپ است.
نحوه تشخیص قوس کمر
برای تشخیص قوس کمر پزشک شما تاریخچه پزشکی تان را مرور می کند، یک تست فیزیکی از شما میگیرد و از شما سوالاتی میپرسد تا بتواند تشخیص دهد که شما دچار قوس کمر هستید یا خیر. در طول معاینه فیزیکی، پزشک شما از شما میخواهد به سمت جلو و کنار خم شوید. دلیل این کار دانستن موارد زیر است:
خمیدگی منعطف است یا نه
دامنه حرکتی به چه صورت است
ستون فقرات در حالت تراز به سز میبرد یا خیر
اطمینان از فقدان هرگونه وضعیت عجیب
احتمالا پزشک شما سوالات زیر را خواهد پرسید.
چه زمانی متوجه خمیدگی بیش از حد در کمر خود شدید؟
آیا این خمیدگی در حال بدتر شدن است؟
آیا خمیدگی در حال تغییر شکل است؟
کجا درد را احساس میکنید؟
پزشک بعد از اینکه علت درد شما را شناسایی کرد برای شما آزمایشاتی مانند عکس برداری از ستون فقرات می دهد تا با استفاده از آن به زاویه خمیدگی لودورتیک شما نگاهی بیندازد. پزشک شما از مقایسه زاویه با فاکتورهای دیگر مانند قد، سن و حجم بدنی شما، در نهایت به شما می گوید که وضعیت قوس کمرتان در چه حدی است.
درمان قوس کمر
بیشتر کسانیکه قوس کمر یا لوردوزیس دارند به درمان پزشکی نیاز ندارند مگر این که خیلی شدید باشد. درمان لوردوزیس به شدت خمیدگی و وجود علائم دیگر بستگی دارد. برخی راههای درمان قوس کمر عبارتند از :
مصرف دارو، برای کاهش درد و التهاب
فیزیوتراپی روزانه برای قوی کردن عضلات و دامنه حرکتی
کاهش وزن برای کمک به درست ایستادن
قوزبند، در کودکان و نوجوانان
جراحی در موارد شدید با نگرانیهایی مربوط به اعصاب
مکملهای غذایی مانند ویتامین D
و ….
امیدواریم از اطلاعاتی که در این بخش از مجله اینترنتی پارسی وان درباره قوس کمر تقدیم کردیم بهره کافی را برده باشید.
منبع : https://www.parsi1.com