شبکههای اجتماعی زیادی در سراسر جهان شکل گرفته و در حال ارائه خدمات رایگان به کاربران میباشند. این موضوع به واسطه پیشرفت تکنولوژی و فناوری بوده و از یکدیگر جدایی ناپذیر خواهند بود. یکی از دلایل بسیار مهمی که در ایجاد شبکههای اجتماعی مختلف تاثیرگذار بوده را میتوان طراحی و تولید گوشیهای هوشمند عنوان کرد که امروزه به دلیل افزایش تعداد ارائهدهندگان افراد زیادی قادرند تا با هر نوع بودجهای آن را تهیه نمایند و با این کار راه ورودشان به شبکههای اجتماعی نیز هموار خواهد شد. در کشور ما هم شبکههایی همچون تلگرام و اینستاگرام دارای کاربران بسیار زیادی هستند، بنابراین ما در این مقاله قصد داریم تا به بررسی تاثیرات شبکههای اجتماعی بر کودکان بپردازیم.
تاثیرات شبکههای اجتماعی بر کودکان و بررسی آن
علاقهمندان به مجله اینترنتی پارسی وان استفاده از هر چیزی بدون داشتن آگاهیهای لازم، ممکن است خطرات احتمالی را به دنبال داشته باشد، برای این کار لازم است نهادهایی شکل بگیرند تا بتوانند با ارائه برخی از آموزشها نوعی فرهنگسازی در جوامع مختلف ایجاد نمایند.
شبکههای اجتماعی همچون اینستاگرام که در حدود 8 سال قبل راهاندازی شد و در ابتدا مکانی بود برای به اشتراکگذاری تصاویر و ویدیوها، هماکنون با گذشت زمان و استقبال کاربران در سراسر جهان توانست با به کارگیری سیاستهایی خاص کاربران زیادی را جذب نماید، کاربرانی که تعداد زیادی از آنها دارای فعالیتهای روزانه میباشند.
تاثیرات شبکههای اجتماعی بر زندگی افراد
استفاده از چنین فضاهایی میتواند زندگی برخی افراد را دگرگون نماید، این تغییرات ممکن است مثبت و یا منفی باشد و این مسئله به چگونگی استفاده خود فرد برمیگردد. به عنوان مثال بسیاری از افراد با ساختن یک صفحه در تلگرام و یا اینستاگرام توانستهاند با ارائه اطلاعات مفید در زمینههای مختلف نظر کاربران زیادی را به خود جلب نمایند و از همین راه موفق به کسب درآمدهای کلان شوند. بر اساس آمارهای ارائه شده توسط نهادهای معتبر، در کشور ما تعداد 750000 کانال تلگرام وجود داشته که توانستهاند درآمدزاییهای خوبی را به خود اختصاص دهند.
نیاز به گوشیهای با کیفیت برای حضور و بررسی آسیبپذیری کودکان
شبکههای اجتماعی همچون اینستاگرام و Snapchat مکانی است که در آن کاربران با تصاویر سر و کار دارند و به همین منظور نیازمند دوربینهای با کیفیت نیز میباشند، به همین دلیل شرکتهای فعال در عرصه طراحی و تولید گوشیهای هوشمند در تلاشند تا در کنار ارائه ویژگیهای مهم بتوانند دوربینهای با کیفیتی نیز تحویل دهند، زیرا به خوبی میدانند که فقط برنامه اینستاگرام توانسته بیش از 800 میلیون کاربر داشته باشد، نکته جالب آن است که 500 میلیون نفر به صورت روزانه فعالیت دارند و این مسئله بسیار هیجانانگیز است. یکی دیگر از شبکههای اجتماعی که بسیار قدرتمند میباشد، بلا شک فیسبوک است، Google Plus نیز شباهت بسیار زیادی به آن دارد و توانسته کاربران بسیار زیادی را نیز در سراسر جهان به دست آورد. موضوعی که قصد داریم در این مقاله به آن بپردازیم تاثیرات شبکههای اجتماعی بر کودکان است، باید دید شبکههای اجتماعی موجود در سراسر جهان تا چه اندازه برای این قشر از جوامع مختلف ارزش قائل هستند. مسلما به خوبی میدانید که کودکان و نوجوانان جزو آسیبپذیرترین افراد میباشند و باید برای مقابله با خطرات احتمالی راه چارهای اندیشید. برخی از نهادهای حمایت از کودکان در ایالات متحده آمریکا با ارسال درخواستی برای مالک فیسبوک از وی خواستند تا در رابطه با تاثیرات شبکههای اجتماعی بر کودکان علیالخصوص فیسبوک راه مناسبی ایجاد نماید زیرا نوجوانان زیر 13 سال قادر به درک درست روابط پیچیده آنلاین نیستند. روابط آنلاین از دشواریها و همچنین پیچیدگیهای بسیاری برخوردار بوده و در صورتی که فرد اطلاعات لازم در رابطه با آنها را در اختیار نداشته باشد مسلما دچار مشکلات جدی همچون آسیبهای روحی و روانی خواهد شد.
راهاندازی Free Messanger For Kids
با استناد به دلایل بالا و بسیاری از علتهای مهم دیگر، کارشناسان کودک و نوجوانان درخواست را ارائه دادند و مالک فیسبوک مارک زاکربرگ نیز پاسخی مثبت در این زمینه ارسال و بعد از مدتی برنامه Free Messanger For Kids را راهاندازی کرد. این برنامه در حقیقت از فیسبوک جدا نبوده اما دارای قابلیتهایی است که موجب میشود که کودکان و نوجوانان بتوانند با خانواده و دوستانی که مورد تایید والدین هستند ارتباط برقرار نمایند. با اینکه انجام این کار و تولید این برنامه میتواند تاثیرات مثبتی بر کودکان و نوجوانان داشته باشد اما نتوانست کارشناسان را راضی کند زیرا آنها معتقدند که این کار تنها به سود فیسبوک تمام شده و با این کار توانسته نوجوانان بیشتری را جذب خود نماید.
ادعای مارک زاکربرگ در رابطه با شبکه اجتماعی کودکان
مارک زاکربرگ در قبال انتقادات مطرح شده کارشناسان اعلام کرد که کوچکترین تبلیغاتی در برنامه Free Messanger For Kids ارسال نخواهد شد و فضایی بسیار ایمن فراهم شده و به والدین دسترسیهای زیادی داده شده است. زمانی که این برنامه منتشر شد، بیش از 80000 نصب بر روی آن انجام شد و در یک مدت کوتاه توانست در بین 40 برنامه محبوب و مورد علاقه کودکان راه یابد. باید بدانید که روند رشد اینترنت و فضای مجازی با سرعت بسیار بالایی در حال سپری بوده و نمیتوان افراد را نسبت به استفاده از آن منع کرد زیرا هر چه قدر که ما نسبت به استفاده نکردن اصرار بورزیم مسلما برایشان جذابتر خواهد شد و به روشهای گوناگون سعی میکنند تا وارد شبکههای اجتماعی شوند.
بهترین روش آموزش است
بهترین روش آن است که با ارائه آموزشهای درست و بیان تاثیرات شبکههای اجتماعی بر کودکان، کاری کنیم تا فرهنگسازیهای لازم برای والدین و کودکان در سطح یک جامعه شکل گیرد. بیشتر شبکههای اجتماعی موجود تاثیر گرفته از فرهنگ غربی بودهاند و این مسئله برای کشوری که دارای یک فرهنگ غنی است میتواند مشکلاتی را به دنبال داشته باشد، به همین دلیل لازم است تا نهادها و سازمانهای مربوطه با فرهنگسازی بتوانند معایب و مزایای فضاهای اجتماعی را برای افراد جامعه به ویژه کودکان مطرح نمایند تا در آینده راه درست را تشخیص دهند. یکی از بهترین مکانهای آموزشی برای کودکان مدرسه محسوب میشود و از همین راه معلمان با داشتن اطلاعات کافی علاوه بر ارتقای اطلاعات علمی کودکان میتوانند چراغ راهی نیز برای آینده درخشانشان باشند، چه بسا این کودکان در آینده بتوانند کارهای بزرگی را در شبکههای اجتماعی انجام دهند و موجب افتخار خانواده و جامعه خود شوند. شما در رابطه با تاثیرات شبکههای اجتماعی بر کودکان چه نظری دارید؟
منبع: https://www.parsi1.com